Σχετικά με εμάς

Παιγνιοθεραπεία

Η Παιγνιοθεραπεία είναι ένα είδος μη-κατευθυντικής ψυχοθεραπευτικής προσέγγισης.

Απευθύνεται κυρίως σε παιδιά (2.5 ετών μέχρι 12 ετών), που παρουσιάζουν μία πληθώρα δυσκολιών/διαταραχών συμπεριφοράς και συναισθημάτων, ανεξαρτήτου εθνικότητας, γένους και ικανοτήτων.

Χρησιμοποιώντας το παιχνίδι, το φυσικό μέσο επικοινωνίας των παιδιών, η Παιγνιοθεραπεία προσφέρει « το ασφαλές πλαίσιο» μέσα στο οποίο τα συναισθήματα και οι εμπειρίες μπορούν να εκφραστούν, να εξερευνήθουν, να κατανοηθούν και να γίνουν αποδεκτά χωρίς φόβο απόρριψης ή επίκρισης.

Η Παιγνιοθεραπεία βοηθά τα παιδιά να ανακαλύψουν την ικανότητα να αλλάζουν τον τρόπο που ερμηνεύουν και αντιλαμβάνονται ό,τι τους έχει συμβεί, στοχεύοντας στη συναισθηματική ενδυνάμωση, την αύξηση της αυτο-εκτίμησης και την προώθηση της ψυχικής ανθεκτικότητας (resilience), εφόδια πολύτιμα για μία ζωή.

Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού, η Παιγνιοθεραπεία μπορεί να είναι μία βραχυπρόθεσμη προσέγγιση ή μία διαδικασία που διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η συνεργασία με τους γονείς και με άλλους φορείς εκπαίδευσης και ψυχικής υγείας θεωρείται συχνά πρωτεύουσας σημασίας, προκειμένου να επιτευχθεί πιο σταθερά και συνολικά η θεραπευτική αλλαγή.

Δραματοθεραπεία

Η Δραματοθεραπεία είναι μια ολιστική μορφή ψυχοθεραπείας, που χρησιμοποιεί με επιστημονικό τρόπο τα στοιχεία του θεάτρου αλλά και όλες τις μορφές δημιουργικής έκφρασης , όπως το παίξιμο ρόλων, τη ζωγραφική, την κίνηση, το παιχνίδι, τις ιστορίες, στα πλαίσια μιας ψυχοθεραπευτικής συνεδρίας. Έχει τη ρίζα της στο αρχαίο «δράω-δρω» που σημαίνει πράττω. Υπάγεται στις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις μέσω τέχνης κι έχει συνθετικό χαρακτήρα γιατί πέρα από το λόγο, τη χρήση θεατρικών κι άλλων δημιουργικών τεχνικών, αντλεί γνώση-εμπειρία κι από άλλες ψυχοθεραπευτικές κατευθύνσεις, όπως την ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία και ιδιαίτερα από την αναλυτική/αρχετυπική Γιουγκιανή Ψυχοθεραπεία.

Η Δραματοθεραπεία γίνεται ατομικά κι ομαδικά.

Στόχος της είναι η ανάδειξη και επεξεργασία συναισθημάτων ή προβλημάτων έτσι ώστε να βοηθήσει στην ψυχική και σωματική υγεία και να προσφέρει νέους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων της ζωής. Γι’ αυτό το λόγο μπορεί να εφαρμοστεί για πρόληψη και θεραπεία .Σε μια δραματοθεραπευτική συνεδρία το άτομο θα συμμετέχει ολόκληρο με το σώμα και τη φωνή του, θα πειραματιστεί σε διάφορες μορφές τέχνης και θα δουλέψει συμβολικά σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Απευθύνεται σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα σε κάποια φάση της ζωής τους -όπως άγχος, απώλεια, πένθος-, σε ασθενείς με ψυχοπαθολογία υπό ιατρική παρακολούθηση, σε εφήβους που θέλουν να γνωρίσουν τον εαυτό τους και να βρουν καλύτερες ισορροπίες. Επίσης σε ομάδες ανθρώπων με κοινό αίτημα, όπως ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, εξαρτημένα άτομα, υπερήλικες κτλ που έχουν ανάγκη από ψυχοθεραπευτική παρέμβαση.

Στόχος της Ένωσης

Στόχος της Ένωσης είναι η κατοχύρωση του επαγγέλματος των Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών στην Ελλάδα, η προώθηση της ταυτότητας των μελών της και η εξέλιξη της Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας.
Επίσης, η Ένωση στοχεύει να κάνει ευρύτερα γνωστές τη Δραματοθεραπεία και την Παιγνιοθεραπεία, ώστε αυτές οι μέθοδοι να συμπεριλαμβάνονται όλο και περισσότερο σε προγράμματα πρόληψης, ψυχικής υγείας, ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.

Δραστηριότητες του Συλλόγου

• Η προώθηση της Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας μέσα από συνέδρια, έντυπα, περιοδικά, εφημερίδες, τηλεόραση.
• Η επιστημονική έρευνα σε θέματα Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας.
• Η αναγνώριση κέντρων εκπαίδευσης Δραματοθεραπευτών & Παιγνιοθεραπευτών.
• Η επαγγελματική κατοχύρωση των Δραματοθεραπευτών & Παιγνιοθεραπευτών.
• Η παροχή καταλόγου εγκεκριμένων εποπτών για επαγγελματίες δραματοθεραπευτές και παιγνιοθεραπευτές.
• Η ΠΕΕΔ αποτελεί πλήρες πλήρες μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος (ΕΕΨΕ).
• Βρίσκεται σε συνεχή διάλογο και επικοινωνία με τον Βρετανικό Σύλλογο Παιγνιοθεραπείας (British Assosiation of Playtherapists, BAPT) και τον Βρετανικό Σύλλογο Δραματοθεραπείας (British Assosiation of Dramatherapists, BAPth)